Megszületett a közös döntés: ma zöldborsó leves lesz és tepsis palacsinta. Ez is azok közé az ételek közé tartozik, amit a kis unokáim szeretnek. Akkor legyen ez!:)
Zöldborsóleves hozzávalói:
1 ü. zöldborsó
(nyáron 40 dkg kifejtett borsó)
1 nagy sárgarépa
1 nagy fehérrépa
kisebb fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
petrezselyemzöld
cukor
örölt paprika
1 evőkanál liszt
só
étolaj
Elkészítése:
A zöldborsóról egy pohárba leöntöm a levét és félreteszem. A sárgarépát, a fehérrépát karikára vágom, a vöröshagymát apró kockákra, a fokhagymát vékony szeletekre, a petrezselyemzöldet apróra.
Egy fazékba annyi étolajat öntök, hogy az alját éppen belepje. Felforrósítom és beleöntöm a zöldségeket. (Nyáron a kifejtett borsót is!) Megsózom, megszórom kevés cukorral - ettől egyrészt édeskés íze lesz, másrészt a borsónak megmarad a szép zöld színe -, majd fedő alatt párolom őket kb 10 percig. Ekkor szórok rá egy mokkás kanál őrölt paprikát és ha a tésztát nem főzöm bele, akkor egy evőkanál lisztet. Felöntöm kb. 2,5 liter forró vízzel. Ha üveges borsóból készül, a borsó levét is hozzáöntöm. Addig főzöm, míg a zöldségek és a borsó megpuhulnak. Ügyeljünk rá, mert a borsó nagyon könnyen megkeményedik, ha az optimális időn túl főzzük. Megkóstoljuk, ha kell még teszünk bele sót, cukrot. Ha jónak találjuk, beleszórjuk a petrezselyemzöldet és üveges borsó esetén most öntjük bele a borsót. (Ezzel egyet forraljuk, egyébként a leves elkészült.)
Tejfölt és ecetet kínálok hozzá. (Mi nagyon tejfölösek és ecetesek vagyunk:))
Levesbetétnek kis kocka tésztát veszek, vagy készítek, amit vagy belefőzök - az esetben kimarad a liszt, vagy külön sós vízben főzöm ki és csak tálaláskor teszem a levesbe.
Tepsis palacsinta hozzávalói:
4 egész tojás
25 dkg liszt
6 dl tej
2 evőkanál cukor
só
1 cs. vaníliás cukor
2 dkg zsír
1 evőkanál porcukor
baracklekvár
Elkészítése:
A tojásokat a tejjel simára keverem. A lisztet elkeverem a cukorral, sóval és a vaníliás cukorral. Majd a tojásos tejet és a lisztes keveréket összekeverem, hogy híg palacsintatésztát kapjak. Ha sűrűnek találom, kevés tejjel hígítom.
Egy nagyobb méretű tepsit (gáztesinél kisebb) kizsírozok, és a híg tésztát beleöntöm. Előre felforrósított (kb. 220 fokos) sütőben hólyagosra, enyhén barnáspiros színűre sütöm.
Tálaláskor nagy kockákra, vagy téglalap alakúra felvágom, megszórom porcukorral és baracklekvárt adok mellé.
Megjegyzésem:
Ezt a receptet még a "Planétás" korában találtam, onnan az eredet és ott a neve sem ez volt, ez a név a családban ragadt rá. Teszem ezt azért, mert régebben a neten nem is találtam hasonlót, most nézve meg tele van és finn receptnek tulajdonítják. Nincs kizárva, de én a Planétás nyomán készítettem el először, kb. 30 éve.)
Ezt a receptet még a "Planétás" korában találtam, onnan az eredet és ott a neve sem ez volt, ez a név a családban ragadt rá. Teszem ezt azért, mert régebben a neten nem is találtam hasonlót, most nézve meg tele van és finn receptnek tulajdonítják. Nincs kizárva, de én a Planétás nyomán készítettem el először, kb. 30 éve.)
2 megjegyzés:
Emlékszem erre a receptre! Azt hiszem tejes pite volt a neve. Akkor nem próbáltam ki, de most kedvet kaptam hozzá!
Így igaz!:) Tényleg tejes pite volt.
Készítsed el, meglátod, nagyon finom és egyszerű:)
Megjegyzés küldése