Oldalmegjelenítések:

2011. június 17., péntek

Csirke paprikás

Talán emlékeztek rá, egyszer a Paprikás csirke receptjének leírásakor említettem, hogy nálunk az nem is volt szokásban, hanem a csirke paprikás, ami egy gulyásleves, csak csirkéből. Ez valószínűleg azért alakult így, mert - aprócska falu lévén - soha nem volt nálunk hentesüzlet. Sőt, régen hűtő sem volt, hogy esetleg a városból hozott húst hűteni lehetett volna... Ezért aztán kézenfekvő dolog volt, hogy pulyka, kacsa, csirke volt az amiből egész évben a legtöbbet fogyasztottuk. Mert sertést tartottunk ugyan, le is vágtuk, de az - a sonkát és a kolbászt, szalámit kivéve - idény jellegű volt. Télen fogyasztottuk. Én a mai napig jobban szeretem a csirke paprikást, mint a sertéshúsból készült gulyást. A marhahúsról nem is beszélve. A munkahelyemen - ami egy húsipari nagyvállalat volt - legkézenfekvőbb dolog volt a sok marhahúsból készült étel. Talán ezért nem hiányolom az asztalról, talán azért, mert sokkal tovább készül el, mint a sertés. A baromfiról nem is beszélve!:)
Hozzávalók:
 
1 kg csirkehús aprólékkal (de lehet szárnyból, combból, far-hátból készíteni)
1 nagy fej vöröshagyma
1-2 babérlevél
1 nagyobb sárgarépa (el is maradhat)
1 nagyobb petrezselyem (el is maradhat)
2-3 ek. étolaj
bors
1 db paradicsom (ennek híján 1 ek. paradicsompüré)
1 db zöldpaprika (el is maradhat)
2-3 ek. őrölt paprika
4 közepes méretű krumpli 
1 csokor petrezselyemzöld

Levesbetét: én magam gyúrom a kockatésztát. (Ha bolti tésztát kellene tenni bele, talán kagylótésztát, vagy nagykocka tésztát tennék bele, de nem a hullámos szélűt.)

Elkészítése:

A finomra vágott vöröshagymát a felforrósított étolajon megsózva, fedő alatt puhára párolom. Ez idő alatt összedarabolom a csirkehúst, megtisztítom és hosszúkásra darabolom a krumplit. Amikor a hagyma már áttetsző, megszórom az őrölt paprikával, frissen őrölt borssal, beledobom a babérlevelet, és ráteszem a csirkehúst, a krumplit. Nagy lángon kissé megpirítom, majd 2 l. vízzel felöntöm. Ha kell, még sózom, beledobom a petrezselyemzöldet és a hús puhulásáig főzöm.
Tálalásnál a tésztával együtt tálalom.


2 megjegyzés:

María írta...

Tényleg inkább leves a csirkepaprikásod. Van egy olyan étel, aminek a neve "szegedi csirkegulyás", az teljesen ilyen :D
Néha én is szoktam főzni (inkább olyankor, ha marad ki csirkepörkölt, azt alakítom át, ha olyan kevés, hogy már nem laknánk belőle jól mindannyian.)

Roza írta...

Jó ötlet, Maria:)
Ez meg "szőlőhegyi" csirkegulyás:))

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...