Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 tojás sárgája
1 cs. szárított élesztő
5 dkg olvasztott vaj
4-5 dl langyos tej
4 dkg kristálycukor
só
Tetejére 0,5 kg kimagozott, lecukrozott meggy, vagy 1 üveg kimagozott meggybefőtt.
Elkészítése:
A lisztet megsózom belekeverem a kristálycukrot, az élesztőt, közepébe mélyedést készítek, oda beleütöm a 2 tojás sárgáját, és apránként adagolva a langyos tejet, fakanállal jó egyneműre-simára dagasztom a tésztát.
Ekkor még hozzáöntöm az olvasztott vajat, és addig dagasztom, míg a külseje szép fényes-hólyagos nem lesz.
Melegített fedővel letakarom, langyos helyen 45 percig kelesztem. Amikor megkelt, fakanállal jól átverem, kizsírozott tepsibe öntöm, tetejét megszórom a levétől leszűrt gyümölccsel és még 20 percig kelni hagyom. Közben előmelegítem a sütőt. Közepes lángon jó fél órát, 40 percet sütöm. Akkor van készen, amikor a teteje szépen megpirult, a beleszúrt tűre pedig már nem ragad a tészta.
Kockákra vágva tálalom.
2 megjegyzés:
A meggyes nálunk is sláger télen-nyáron!Mi is nagyon szeretjük a kelt meggyes lepényt.
Nálunk az unokák a keltet annyira szeretik, hogy csak jó sok cukorral a tetején is jó, csak legyen!:)
Megjegyzés küldése