Oldalmegjelenítések:

2014. július 23., szerda

Főtt kukorica

A házi kiskertekben is elérkezett a főzni való kukorica szüretének ideje:) 
Igaz, hogy tovább kell várni, mire ehetünk főtt kukoricát, de sok előny szól mellette: tuti bio, annyira friss, hogy frissebb már nem is lehet és nem utolsó sorban olcsó. 
Gyerekkoromban sem igen ettünk korábban főtt kukoricát és szépen felnőttünk!:)  Szerintem az én unokáim is szépen felnőnek, mint ahogy szüleik, a gyerekeim is, ha csak július közepe táján esznek először főtt kukoricát. Az viszont olyan, de olyan lesz...!:)

Még most is magam előtt látom, ahogy nagyanyám kicsit széthúzta a száron lévő cső végét a "hajnál", hogy lássa, milyenek a szemek. Túlságosan "tejesen" nem szokta leszedni. Én is igyekeztem eltalálni az optimális időt.

Van ez a kb. 8 literes fazekam, ebbe kényelmesen 15 cső kukorica fér el. (Később kevesebb:), de akkor kicsit nagyobbak lesznek a csövek.) A lehántott csuhéból, a láthatóan gyengékből a kukoricák alá is teszek jócskán, majd a kukoricákat is azzal fedem be. Kissé megsózom, annyi vizet engedek rá, amennyi ellepi, fedővel letakarom és felteszem főni. Forrás után kb. 20-25 perc alatt elkészül a kukorica. A szezon vége felé lehet, hogy kell neki 30-35 perc is, de tovább ne igen főzzük, mert megkeményednek a szemek és akkor már csak sok idő után puhulnak meg. Nem beszélve arról, hogy hosszú főzési idő alatt kilúgozódik az íze.
Ha a fagyasztóba is szeretnénk eltenni télire főtt kukoricát, akkor ugyan így járjunk el, de ne főzzük, csak 10-15 percig. Majd befejezzük a főzést, amikor elővesszük a fagyasztóból.

Ha megfőtt a kukorica, szedjük ki tányérra, várjuk meg, amíg ehetőre hűl. Sózhatjuk, tehetünk rá vajat is.
Ami nem fogy el, azt a főzővízben hagyjuk kihűlni, majd a csuhét kiszedve a hűtőben jobban eláll 2-3 napig.
Akkor is érdemes a leszedés után minél hamarabb megfőzni, ha nem azonnal fogy el, mert főtten eltéve jobban megőrzi a minőségét, mint nyersen tárolva.
Egy közepes cső főtt kukorica szénhidráttartalma: 23,6 g

4 megjegyzés:

Katalin írta...

De megjött az étvágyam egy kis kukoricára! Nincs is jobb a saját termésnél! Szerencsés, akinek van :-) Én egy-kétszer vettem már a piacon, az is jó volt :-) Persze nem ilyen szép nagy adagot...

Roza írta...

Ez a szép nagy adag ma már el is fogyott:) Rájárt a család:) Pár nap múlva főzök ismét.

Lívia írta...

Most júliusban már háromszor vettünk - nekünk vásárolni kell a piacon. Most a héten nagyon finom fajtát vett a férjem, gyenge volt, és mint a gyöngy olyan szabályos,szép kis szemekkel. Rajta szoktam hagyni a leveleit, csak a legfelső durvábbat, esetleg kissé piszkosat szedem le, és 10-15 percig főzöm, nem tovább.

Roza írta...

A haját le tudod venni úgy? Az is egy jó módszer, ahogyan te készíted, Lívia!

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...