Még tavaly ősszel szedtem mintegy 3 kg-nyi kökényt. Akkor nem volt időm megfőzni, így betettem a fagyasztóba, ahol mostanáig "csípte a dér":)
A fagyasztóból kivettem, átöblítettem, majd Katalin receptje szerint készítettem el.
Hozzávalók:
dércsípte kökény,
ízlés szerinti cukor (én édesítőszert használtam)
dzsemfix,
nátrium benzoát
Elkészítése:
A kökényt kevés vízben feltettem főni. Hamar megpuhul, nem kell sokáig főzni. Ekkor egy tésztaszűrőn egy fakanál segítségével átpasszíroztam, mivel a nagy magjai miatt más passzírozó nem nagyon használható hozzá. Az így kapott gyümölcspéphez adtam az édesítőszert és elkezdetem főzni. 1 kg gyümölcspéphez kb. 50 dkg cukornak megfelelő édesítőszert tettem. Mikor már jól felforrt, hozzáadtam a dzsemfixet, kb. 5 percig főztem még erős lángon. Forrón üvegekbe töltöttem, tetejére késhegynyi nátrium benzoátot tettem, majd egy réteg celofánpapírt, utána rátekertem az üvegekre a fémkupakot, amíg mindet kiadagoltam, fejre állítottam őket. Utána száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Finom, pikáns lekvár lett belőle.
Elkészítése:
A kökényt kevés vízben feltettem főni. Hamar megpuhul, nem kell sokáig főzni. Ekkor egy tésztaszűrőn egy fakanál segítségével átpasszíroztam, mivel a nagy magjai miatt más passzírozó nem nagyon használható hozzá. Az így kapott gyümölcspéphez adtam az édesítőszert és elkezdetem főzni. 1 kg gyümölcspéphez kb. 50 dkg cukornak megfelelő édesítőszert tettem. Mikor már jól felforrt, hozzáadtam a dzsemfixet, kb. 5 percig főztem még erős lángon. Forrón üvegekbe töltöttem, tetejére késhegynyi nátrium benzoátot tettem, majd egy réteg celofánpapírt, utána rátekertem az üvegekre a fémkupakot, amíg mindet kiadagoltam, fejre állítottam őket. Utána száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Finom, pikáns lekvár lett belőle.
5 megjegyzés:
Örülök, hogy elkészült a lekvárod! Valóban jó sokáig csípte a dér, csakis finom lehet :-)
Finom lett!:))
Az első kép alapján azt hittem szilva. Sose ettem még semmit, ami kökényből készült. Hasonlít valamilyen gyümölcshöz az íze?
Mariám, kissé fanyar, nem tudnám máshoz hasonlítani az ízét hirtelenjében. De jó dércsípetten már édesebb lesz, ezért érdemes a fagyasztóba betenni. (Azért 1 évig nem kell ott tartani:) Főzéskor pedig ízlés szerint lehet a cukrot beletenni. Szerintem húsokhoz nem kell, hogy mézédes legyen.
Igazad van Roza, húshoz nem kell édesnek lennie. Láttam az isteni sült lapockádat, szívesen megkóstoltam volna, nagyon guszta :)!
Megjegyzés küldése