Oldalmegjelenítések:

2015. november 1., vasárnap

Mákos guba szelet madártej krémmel

A süteményt Mariann, a Mariannkonyha bloggerinája Mákos guba torta madártej krémmel c. receptje alapján készítettem. Azért nem tortának, mert nagyobb mennyiséget szerettem volna készíteni. Egy kicsit változtattam a recepten.

Az összeállított sütemény:
Hozzávalók:

0,5 kg-nyi vajas kifli (Hogy db-ra mennyi, az attól függ, hol, mekkora egy kifli. Nálunk nagyok, abból 6 db is biztosan elég lenne.)
1 liter tej
3 db tojássárgája
10 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor
15 dkg darált mák
1 nagyobb citrom reszelt héja
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
10 dkg mazsola ( opcionális ) 

Krém :

5 db tojássárgája
2 csomag vaníliás pudingpor
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor
7 dl tej
15 dkg vaj

Tetejére :

5 dl Hulala hab
tejszín
1 evőkanál porcukor
2 csomag habfixáló

kevés szemes mák díszíteni

Elkészítése :

Először elkészítjük a mákos gubát. A mákot ledaráljuk , a kifliket felkarikázzuk, a tejet és a vajat összemelegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, és a langyos vajas tejhez öntjük, majd lassú tűzön kicsit besűrítjük. A darált mákhoz hozzáreszeljük a citromhéjat, és belekeverjük az őrölt szegfűszeget, majd az egészet a tejes folyadékhoz keverjük. Ráöntjük a kiflikarikákra és várunk kicsit míg a kifli felveszi a folyadékot. Egy 25x35 cm-es tepsit vajjal kikenünk,  ebbe belenyomkodjuk a kiflis masszát, majd 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

Teljesen hagyjuk kihűlni.
 
 A krémhez a tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral, vaníliával és a pudingporral, majd a forró tejhez adjuk, úgy hogy először egy kis merőkanállal belekeverünk a hőkiegyenlítés miatt és utána öntjük az egészet a tejhez, majd sűrűre főzzük. Megvárjuk míg kihűl, majd 15 dkg vajjal jól kikeverjük. Ezt a krémet simítjuk a szintén kihűlt mákos guba tetejére, és pár órára hűtőbe tesszük mielőtt a habot rákenjük a tetejére.

A tejszínhabot felverjük egy evőkanál porcukorral és a habfixálóval, majd a torta tetejére simítjuk. Díszítésnek megszórjuk szemes mákkal.
Kockákra vágva tálaljuk.

2 megjegyzés:

Ani írta...

Csodásak! Ettél is belőlük, vagy a család tüntette el őket?

Roza írta...

Ani, elvégre az én születésnapom volt,
persze, hogy ettem belőle:))

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...