Ma grízes tészta volt ebédre. Elő szokott fordulni, - igaz, az utóbbi 4-5 évben nagyon ritkán - de még egyet sem posztoltam be. Én a tésztákat többnyire magam gyúrom. Most is így volt.
Hozzávalók:Tésztához:
0,5 kg liszt
2 egész tojás
víz - szükség szerint
A pirított grízhez:
3-4 ek. étolaj
2 dl búzadara
forró víz
só,
cukor
Tetejére:
bármilyen lekvár, vagy befőtt
Elkészítése:
Egy nagyobb fazékban (4-5 l-es) vizet tettem fel, amiben majd kifőzöm a tésztát.
Elkészítettem a 0,5 kg lisztből, 1 tojással és szükség szerinti vízzel a gyúrt tésztát. Tészta készítő géppel nem túl vékonyra nyújtottam, majd egy éles késsel gyufametélt-méretűre vagdaltam. Ezután az addigra már felforrt és 2 kk. sóval ízesített vízben kifőztem a tésztát. Csak addig főztem, amíg feljöttek a forrásban lévő víz tetejére. Ekkor leszűrtem, langyos vízzel leöblítettem, majd összekevertem a pirított grízzel.
A pirított grízhez a felforrósított olajba öntöttem a búzadarát, egyúttal egy csipetnyi sóval meg is sóztam. Kevergetve addig pirítottam, amíg enyhén zsemleszínű nem lett. Ekkor hozzáöntöttem kb. 2-3 dl. forró vizet és gyorsan elkevertem. Takarék lángon, fedő alatt, időnként megkevergetve, kb. 15 perc alatt megdagadt a dara, magába szívta mind a vizet. Ha előfordul, hogy látszik, még nem dagadt meg a dara, mindig egy cseppnyi forró vizet öntsünk hozzá, keverjük el. Látható lesz, mikor készült el a dara. A végén kb. 2 ek-nyi kristálycukorral is elkevertem. Itt használhatunk nem folyékony édesítőszert is!
Ezzel kevertem össze a kifőtt tésztát.
Tálaláskor tetszés- és ízlés szerinti lekvárt tettem a tetejére, de fogyaszthatjuk befőttel is. A nagyon édesszájúak (és nem diétázók!) megszórhatják porcukorral is a lekvár előtt a tésztát, ill. édesítőszerrel. Igaz, ennek az ételnek a szénhidráttartalma olyan magas, hogy teljesen felesleges rá az édesítőszer:))
Egy tányér levessel kiegészítve olcsó ebéd.
2 megjegyzés:
Nincs is jobb a házi tésztánál!
Bizony, hogy nincs!:)
Megjegyzés küldése